Wednesday, April 5, 2017

Alzheimer's

Assalamualaikum...
u olls pernah tak berhadapan dengan pesakit Alzheimer?
.
apa tu Alzheimer ye??
.
Alzheimer atau sebutannya alz-zhai-me, merupakan sejenis penyakit penurunan fungsi saraf otak yang kompleks dan progresif. Penyakit Alzheimer bukannya sejenis penyakit berjangkit. Penyakit Alzheimer adalah keadaan di mana daya ingatan seseorang merosot dengan teruknya sehinggakan pengidapnya tidak mampu untuk mengurus diri sendiri. Penyakit Alzheimer bukannya `nyanyuk' yang sekadar satu proses penuaan. Sebaliknya, ia adalah sejenis masalah kesihatan yang amat menyeksakan dan sangat perlu diberikan perhatian.
.
Biasanya penghidap Alzheimer's ni,dia boleh hidup 8 tahun je tapi ade jugak yang penyakit dia terkawal dan boleh hidup smpi 20 tahun..Kiranya kadar kemerosotan otak bagi setiap pesakit tu adalah berbeza..

Tanda penyakit Alzheimer's

✔ Hilang keupayaan untuk menerima info dan maklumat baru.
Contohnya lupa appointment, bertanya soalan sama berulang kali, lupa jalan yang biasa dilalui (balik rumah)

✔ Hilang keupayaan untuk berfikir
Contohnya bahaya memegang cerek panas, tak boleh plan aktiviti yang hendak dibuat.

✔ Hilang keupayaan mengenal pasti objek ( bukan disebabkan oleh rosak penglihatan)
Contohnya tak kenal ahli keluarga sendiri dan tak boleh pakai baju sendiri

✔ Keupayaan membaca, menulis dan bercakap terjejas
Contohnya hilang perkataan yang hendak disebut.

✔ Perubahan personaliti dan tingkah laku
Contohnya hilang rasa kesian, taknak bersosial dan hilang mood

Bila terjadi hilang ingatan dan sekurang-kurangnya 2 atau lebih simptom tersebut, baru lah doktor akan diagnos orang tu mempunyai Alzheimer's.

Siapa yang berisiko mendapat Alzheimer's?

Warga emas yang berusia lebih dari 65 tahun

➡ mempunyai family history - orang yang ada ahli keluarga menghidap Alzheimer's lebih berisiko.

➡orang yang mempunyai gene APOE ( apolipoprotein E) - lebih berisiko berbanding mereka yang tidak mempunyai genetik ini.
.

Apa berlaku kepada otak pesakit Alzheimer's?

Saiz otak tersebut bukan saja mengecut malah, dipenuhi dengan gumpalan protein yang luar biasa yang dipanggil plak amiloid dan serat yang berbelit-belit (neuro fibrillary).

Amiloid protein yang membentuk sel-sel plak protein, dipercayai menyebabkan perubahan kimia otak. Kemusnahan sel-sel saraf ini menyebabkan neurotransmitter yang berfungsi menyampaikan mesej dari satu neuron pada neuron lain terjejas.
.

Bagaimana Resveraterol membantu pesakit Alzheimer's?

Kajian yang dilakukan oleh pakar pada tahun 2015 mendapati dengan memberikan Resveraterol dalam dos yang tinggi kepada pesakit Alzheimer's tahap kemererosotan fungsi otak semakin berkurangan dan ada yang terus berhenti.

Pesakit diberikan Resveraterol yang bersamaan dengan 1000 botol wine setiap hari.

Maknanya, keadaan pesakit Alzheimer's tidak jadi makin kronik!

Didapati bahawa kadar protein beta amiloid40 kekal pada tahap yang sama dan tidak berkurangan sepertimana terjadi kepada pesakit lain.

✔ Resveraterol mengurangkan keradangan di Otak.
.
Otak pesakit Alzheimer's biasanya mengalami kerosakan disebabkan oleh keradangan . Keradangan terjadi disebabkan oleh protein yang tergumpal di dalam otak.
.
Kesimpulannya, orang yang jaga pesakit Alzheimer's ni mmg kena banyak sabar sgt...Sebab semakin hari, semakin byk benda yg diorg lupa
.
So kandungan resveraterol yang tinggi dalam vivix boleh membantu untuk mengurangkan masalah ni..
.
Pengedar sah shaklee batu pahat, parit sulong dan muar...



Tuesday, April 4, 2017

Ubat berpantang terbaik

Assalamualaikum...lama rasa nye tak update blog ni...Okay.. hari nie atin nak story pasal penting nya penjagaan kesihatan yang baik semasa berpantang..
.

" The important thing to remember: While you're focusing your care and attention on your new baby, remember that it's essential to care for your own health. If you're not well in mind and body, it's that much harder to care for the little person you've brought into the world."
.
Maksud nya kat sini ,ibu yang berpantang wajib untuk jaga kesihatan dia supaya dapat jaga baby yang baru sahaja dilahirkan.. Kalau dah diri sendiri pun tak terjaga,macam mana lah si ibu ni nak jaga baby die dengan baik kan?betul tak u olls?
.
Selain dari tu,ibu yang berpantang ni pun ade dilema jugak tau...Nie atin senaraikan contoh dilema yang selalu dihadapi oleh ibu yang sedang berpantang :
.
 sembelit kerana kurang minum air dan sukar untuk meneran.
.
 sakit di bahagian faraj kerana jahitan episiotomi atau koyak sebab kepala bayi besar.
 sakit di bahagian faraj akibat jangkitan kuman
.
 faraj berbau.
.
 pendarahan post partum dengan simptom seperti denyutan nadi yang pantas, pening kepala.
.
 sakit kepala akibat kesan sampingan epidural atau pra-eklampsia bersama dengan penglihatan kabur dan/atau berasa loya.
.
 imsomnia akibat jadual tidur yang berubah mengikut peel bayi.
.
 demam panas
.
 kemurungan
.
 berfikir hendak bunuh diri
.
 sakit rengat
.
 bengkak susu
.
 rambut keguguran
.
 kulit muka pucat.
.
 wajah kurang berseri
.
KEBAIKAN VIVIX UNTUK IBU BERPANTANG
.
✔️Menyembuhkan organ peranakan.
✔️Memulihkan kesihatan rahim selepas bersalin.
✔️Memulihkan luka bersalin samaada luka luaran atau dalaman.
✔️Mengembalikan semula kecantikan tubuh.
✔️Mengelakkan stress atau gila meroyan.
.
Bagaimana pula si vivix ni bertindak dalam menyembuhkan/memberikan manfaat kepada ibu berpantang?
.
Vivix Bersifat Antioksidan Paling Unggul
.
Semasa berpantang, adalah penting kita menjaga kesihatan diri kita di samping kita menjaga bayi. Bunyi macam remeh ye la masa berpantang duk terkurung je dalam rumah mana mungkin kita akan jatuh sakit tapi kita perlu ingat diri kita juga terdedah kepada risiko atas faktor cuaca dan juga kesihatan mereka yang tinggal bersama dengan kita. Malah tak cukup nutrisi juga boleh mendedahkan kita kepada penyakit sebab menu berpantang yang agak strict.Jadi dengan mengamalkan supplemen yang mempunyai antioksidan tinggi ni sekurang-kurangnya dapat memelihara tubuh badan kita daripada demam, selsema, penyakit berjangkit dan juga jangkitan kuman.
.
Memperbaiki sel.
.
Proses kelahiran samada normal atau caesar, kedua-duanya akan melalui proses episiotomi, yakni dijahit. Resveratrol di dalam Vivix membantu untuk memperbaiki dan menghasilkan sel-sel baru yang lebih sihat. Jadi luka jahitan cepat sembuh, kering dan kurang risiko bernanah. Ada yang memberikan feedback bila mengamalkan Vivix, luka caesar mereka sembuh dalam masa seminggu.
.
memulihkan dan memberikan tenaga selepas proses kelahiran
.
Vivix mengandungi polyphenols yang membantu untuk meningkatkan mitochondria dalam sel. Bila bilangan mitochondria dalam sel meningkat, badan kita akan merasa lebih bertenaga.
Ibu berpantang perlu sentiasa bertenaga supaya dapat menguruskan diri dan baby dengan baik.
.
resveratrol membantu meningkatkan metabolisme.
.
Dalam tempoh berpantang, kebanyakan daripada kita perlu kurang gerakan. Jadi selama 44 hari kita tak dibenarkan untuk exercise.sedangkan exercise ni penting untuk tingkatkan metabolisme kita. bila amalkan vivix, di dalamnya terkandung resveratrol yang telah dikaji oleh saintis membantu untuk meningkatkan metabolisme. Kalau boleh dalam apa keadaan sekalipun, kita perlu kekalkan tahap metabolisme badan kita. bila metabolisme kita turun, maka kegemukan boleh terjadi akibat makanan susah untuk dicerna.
.
Di sini atin sertakan sekali testimoni ibu yang berpantang dengan vivix. 
.





yang rasa-rasa nak try vivix ni boleh laa whatapp atin untuk dapatkan segera...
.
Pengedar sah shaklee Batu Pahat, Parit Sulong dan Muar.




Thursday, January 19, 2017

Ruam, Strech mark dan gatal-gatal

Assalamualaikum...
Alhamdulillah..hari ni dapat story dari kawan lame yang ruam pada badan dan pipi anak dia hilang...alangkah bahagianyee hati si ibu kan.
.
Produk ni memang terlajak laris tau.. Nak tahu produk ape yang kawan atin ni apply kat anak die? Ini lah die,Encik Herbal blend.,hehe

Actually, dulu beli 1 tiub krim ni untuk kegunaan my mom yang kena gatal-gatal dan habis bergegata 1 muka dan 1 badan time tu..Alhamdulillah, after my mom sapu krim ni dekat tempat yg gatal-gatal tu,esok pagi nya terus hilang dah gatal-gatal tu.

🌸 Merawat masalah tumit pecah dan kulit kering
🌸 Merawat masalah eczema
🌸 Merawat masalah gatal akibat gigitan serangga
🌸 Mengurangkan parut strechmark
🌸 Merawat luka atau melecur
🌸 Menghilangkan ruam pada baby
🌸 Boleh dijadikan sbg losyen harian
🌸 Boleh di gunakan utk merawat parut
🌸 Luka pd puting bagi ibu-ibu yg menyusu.
.
Harga nyee?? Insyaallah mampu milik..



Monday, January 9, 2017

suplement cantikkan kulit

Atin percaya ramai orang di luar sana yang mengidamkan kulit yang CANTIK + GEBU + FLAWLESS + CERAH SEMULAJADI dan BEBAS JERAWAT.
.
Untuk merealisasikan impian itu, Atin sangat highly recomended untuk anda SET BASIC KECANTIKAN SHAKLEE..
Kesannya bergantung kepada setiap individu kerana shaklee adalah PRODUK SEMULAJADI. tetapi kebiasaannya #shakleeeffect seseorang dapat dilihat dalam masa 2-3 minggu penggunaan secara konsisten.
.
Okay.. For today,bagi sesiapa yang belum tahu apa yang ada dalam SET BASIC KECANTIKAN SHAKLEE. Meh Atin explain kat korang secara ringkas dan mudah untuk di fahami.
.
🍉  ESP ( ENERGIZING SOY PROTEIN)
-tahan 2-3 bulan penggunaan-
.
✔ Kulit lebih TEGANG + ANJAL.
✔ Memberi RASA KENYANG yang lama.
✔ Memudarkan PARUT JERAWAT termasuk lah PARUT BERLUBANG.
✔ Mengawal PERTUMBUHAN JERAWAT.
✔ Mengandungi PROTEIN LENGKAP yang diperlukan oleh badan.
✔ Melindungi dan menjaga rahim
✔ Memberi TENAGA sepanjang hari
✔ Boleh buat masker.
.
🍉 VITAMIN C
-Tahan 3-6 bulan penggunaan-
.
✔ Melembapkan kulit dan merawat MASALAH JERAWAT.
✔ MENCERAH KULIT secara semulajadi.
✔ Menjadikan TONA KULIT LEBIH SEKATA.
✔ Mengurangkan kesan SUNBURN.
✔ Mengurangkan masalah KULIT BERMINYAK
✔ Menggantikan tisu yang rosak.
✔ Melindungi dari SINARAN UV yang boleh merosakkan kulit.
✔ Meningkatkan DAYA IMUNISASI BADAN.
.
Nak tahu apa lagi kelebihan set basic kecantikan shaklee ni?? meh kita sambung dalam whatapp:)



 
Copyright @2016 Fatin Ahmad | All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi | Powered By
Blogger.com